Tarina

Kesäkahvila Café Meijerinliiteri sijaitsee Keski-Suomessa, Joutsassa, kauniin vanhan maalaistalon idyllissä. 1850-luvun pieneen meijeriiin loihditussa kahvilassa tarjoillaan tuoretta kahvia, minttuteetä, raikasta raparperimehua sekä suolaista ja makeaa sesongin mukaan.

Kokon tila on sijainnut tällä samalla paikalla jo vuosisatojen ajan. Perimätiedon mukaan 1700-luvun alussa Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n Norjan sotaretkeen osallistui Kokon suvun mies, joka sotaretkeltä palattuaan sai hallintaoikeuden Kokon maa-alueisiin. 1800-luvun alussa Tuomas Tuomaanpoika Kokko lunasti tilan rälssitilasta itsenäiseksi.

Nykyisen isännän, Juhanin, isoisän isä Johannes (Juho) Tuomaanpoika ja vaimonsa Loviisa Antintytär ryhtyivät isännöimään Kokon tilaa vuonna 1877. Juhanin pappa, talousneuvos Toivo Kokko ja puolisonsa Matilda Kokko saivat tilan haltuunsa vuonna 1929 ja Juhanin vanhemmille Pentille ja Irjalle tila siirtyi vuonna 1955. Juhanista tuli Kokon isäntä 1994.

Juhanilla oli pitkään ollut haave siitä, että tilalla voisi tehdä jotain muutakin kuin asua ja harjoittaa metsätaloutta. Tilan vanhat rakennukset ja kaunis perinnepihapiiri inspiroivat tuumailemaan toimintavaihtoehtoja.

Kahvilaemäntä Maija on kulttuurialan töidensä ohella työskennellyt vuosien varrella kahviloissa, ravintoloissa ja tapahtumatuotannon saralla. Erityisesti lapsuuden perheen maatilamatkailuyrityksessä, ”Tuhannen Tarinan Talossa”, tehdyt moninaiset hommat olivat loistava pohja oman kahvilan perustamiselle.

Maijan intohimona on matkustaminen ja erityisesti kulttuurimatkailu, joten ajatukset kesäkahvilasta kokonaisvaltaisena elämyksenä ja jopa matkakohteena syntyivät luonnostaan, tilan historiallisen ympäristön ja esineistön inspiroimana.

Molemmat ovat reissanneet maailmaa ristiin rastiin ja todenneet, että mielenkiintoisimmat paikat löytyvät yhtäkkiä yllättäen, sivupolkujen ja tiettömien taipaleiden takaa. Ja täällä me nyt olemme, newyorkien ja buenosairesien jälkeen pitämässä kahvilaa omassa pihassamme, Joutsassa.

Lämpimästi tervetuloa kylään!

Terveisin,

Maija & Jussi

Ensin kaikki ulkorakennukset käytiin läpi ja erotettiin jyvät akanoista.
Vanhimmat valokuvat ovat 1800-luvun lopulta.
Vanha pöytä saa uuden elämän. Kaikkea vanhaa pyritään hyödyntämään ja kierrättämään.
Joutsassa olevan kesäkahvilan, Cafe Meijerinliiterin...

Galleria

Kesäpäivä Café Meijerinliiterissä